Chcete si dát několik kousků cukroví a nemít z toho výčitky? Když si letos připravíte alespoň zdravé druhy, tenhle sen se vám splní! Neokoukané a nové cukroví na stole. Zkuste vedle tradičního lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků podávat něco jiného.
„Nejen samotný Štědrý den a svátky vánoční spojují rodiny a přátele, ale také čas předvánoční může být plnohodnotně využit k setkávání blízkých, například při pečení vánočního cukroví v době adventu. Tato společná setkávání při výrobě cukroví využívá stále více žen v rodinách i kamarádky,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Naše Kefírové mléko nízkotučné jsme použili při pečení vánočních sušenek, které jsou nejen jednoduché, ale především se jedná o výborné vánoční cukroví pro všechny návštěvy,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Rychlé kefírové vánoční sušenky
Kromě klasických vánočních receptů lze vyzkoušet i kefírové sušenky, které jsou jemné a lehké. Můžeme je péct nejen na Vánoce, ale kdykoliv v roce.
Ingredience:
Postup:
Nejprve v míse promícháme vejce s cukrem, přidáme olej, Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí a přisypeme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Následně vypracujeme homogenní nelepivé těsto. Připravené těsto na sušenky rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 až 10 mm. Ten posypeme krupicovým cukrem po celé ploše, a ještě jednou přes něj přejedeme válečkem, můžeme posypat i směsí mletých oříšků a cukru nebo jemně strouhaným kokosem.
Těsto ostrým nožem či rádlem na pizzu nakrájíme na stejně velké čtverečky a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky dáme péct na 10 – 12 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Tipy redakce:
Pokud budeme chtít sušenky vylepšit, je možné jejich povrch přelít čokoládovou polevou. Výborné budou i obalené ve skořicovém cukru ihned po upečení. Podávat sušenky můžeme i s domácím džemem a marmeládou.
Vánoční cukroví s Kysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí
Ingredience:
Postup:
Z hladké mouky, másla, cukru a Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí zpracujeme těsto, které dáme do lednice ztuhnout. Můžeme hodinu, ale klidně i celou noc. Těsto si před zpracováním necháme povolit, jinak by se nám opravdu špatně vyvalovalo.
Vyválíme plát vysoký asi 3 mm, můžeme podsypávat a vykrajujeme různé tvary. Okolní těsto dáme stranou, vykrájené tvary posypeme rozemletými oříšky a lehce přejedeme válečkem. Pečeme na pečícím papíru asi na 180 – 190 °C. do růžova. Hotové tvary necháme trochu vychladnout a obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaným s moučkovým.