Vychutnejte si osvěžení v horkých letních dnech v podobě domácího nanuku. Uvnitř každé ledové pochoutky na vás budou čekat kousky celého ovoce. Příprava je jednoduchá a výsledek jistě potěší jak děti, tak dospělé. Stačí jen všechny suroviny rozmixovat a smíchat, lehce dochutit, naplnit do formiček a nechat ztuhnout.
Na recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo vám bude stačit jen 30 minut na přípravu tří druhů nanuků po pěti kusech od každého.
Mango-kokosové nanuky
Suroviny na 5 ks
Postup
1. Mango oloupejte a dužinu oddělte od pecky. Dužinu z manga rozmixujte ponorným mixérem na pyré a dochuťte lžící medu. Kokosové mléko promíchejte společně se zbývajícím medem.
2. Do formiček na nanuky postupně vrstvěte vždy asi 2 lžíce mangového pyré a asi 4 lžíce ochuceného kokosového mléka až naplníte všechny formičky po okraj.
3. Navrch nasypte sezamová semínka, zapíchněte dřívko a nechte ztuhnout v mrazničce.
Banánovo-kakaové nanuky
Suroviny na 5 ks
Postup
1. Banány oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do vyšší nádoby.
2. Přidejte mléko, kakao a med a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
3. Směs rozdělte do formiček, zapíchněte dřívko a dejte ztuhnout do mrazničky.
Tvarohové nanuky s jahodami
Suroviny na 5 ks
Postup
1. Jahody rozmixujte a promíchejte se lžící medu. Jogurt smíchejte se zbývajícím medem dohladka.
2. Naspod formiček rozdělte jahodové pyré, na něj jogurt a navrch nasypte ovesné vločky.
3. Do nanuků zapíchněte dřívka a nechte ztuhnout v mrazničce.
TIP redakce č. 1: Pokud nemáte držák na dřívka nebo formičky s plastovými držáky, nechte nanuky v mrazničce nejprve ztuhnout asi ¾ hodiny a teprve potom do směsi dřívka zapichujte, nepropadnou se na dno a budou hezky držet.
TIP redakce č. 2: Pro zmrazení nanuků potřebujete vodorovnou plochu nebo ještě lépe výsuvnou poličku, jakou mají například chladničky Whirlpool z prémiové W Collection. Sem umístíte vše, co často používáte, nebo formičky na led či právě nanuky.
S vášní pro jídlo
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya.