Vyrýsované svaly to neznamená jen posilování ve fitku, ale je dobré věnovat pozornost svému jídelníčku. Bílkoviny jsou v tomto případě nezbytnou součástí toho, co jíte.
5 důvodů proč je tvaroh fitness potravinou
Správná energetická hodnota – Tvaroh nemá vysokou energetickou hodnotu (ta závisí na tučnosti tvarohu u Jaroměřického měkkého tvarohu je to pouze 87 kcal). Zároveň však obsahuje velké množství mléčných bílkovin. Ty přispívají k růstu svalové hmoty a mají dobrý vliv i na činnost mozku. Nedostatek bílkovin vede ke zbytečnému napětí a snížení výkonnosti.
Dobrá stravitelnost – Obecně jsou bílkoviny těžce stravitelné (některé vysokoproteinové přípravky určené sportovcům mohou způsobovat zácpu), tvaroh je naproti tomu stravitelný snadno, jeho zpracování organismus zbytečně nezatěžuje.
Bezkonkurenční složení – Tvaroh představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a ochraňuje jaterní buňky. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou.
Výborně zasytí – Tvaroh k večeři Vám pomůže udržet na uzdě chuť k jídlu a touhu po nočním rabování ledničky. Bílkovinu kasein tráví vaše tělo pomaleji a vy se také díky tomu cítíte déle sytí.
Skvěle chutná – Při redukčních dietách často myslíme jen na to, jak zhubnout a zapomínáme na naše chuťové buňky. Ty nás nakonec zradí a my se opět vrátíme k původním návykům. Tvaroh však patří mezi potraviny, které nám při troše úsilí nikdy nezevšední. Je možné z něj vyrobit slanou pomazánku, smíchat s nespočtem vynikajícího koření, hodí se k ovoci, ořechům je možné ho osladit medem a ukojit tak touhu po sladkém. Navíc ani po tepelné úpravě neztrácí své skvělé nutriční hodnoty.