V zimě je snadné přibrat nějaké to kilo navíc: krátké dny působí na náladu, která nás vede k tomu, že hledáme útěchu v jídle, a špatné počasí drží doma toho, kdo sportoval pod širým nebem. Navíc vánoční svátky jsou tradičně časem velkého hodování a mlsání. Na Nový rok si mnozí z nás pak dávají předsevzetí, která se snažíme dodržovat. Pokud nic nezměníme, pak po Vánocích bude ještě obtížnější vrátit se k původní váze. Jedním z nich je beze sporu i zdravější životní styl a s ním spojený i odlehčený jídelníček. Mléko a mléčné výrobky jsou pro sestavování podobných jídelníčků vhodné a je rozhodně dobré je zařadit.
„Po Vánocích se snaží každý dostat do formy a k tomu je nutná nejen sportovní aktivita, ale také odlehčený jídelníček. Do něj je vhodné zařadit také mléčné výrobky jako jsou jogurty či kefíry,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Přinášíme nápady, jak zařadit do jídelníčku Bílý jogurt z Valašska Bifido nebo polotučný bílý jogurt, Čerstvé mléko z Valašska a také Kefírové mléko nízkotučné do dezertu,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Odlehčená snídaně
Postup:
Do misky dáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí, přidáme jemné ovesné vločky nebo cereálie, každý co má rád, na kolečka nakrájený kousek banánu, hroznové víno na půl, případně další ovoce. Posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou.
Pokud máte rádi teplé snídaně a máte k dispozice Čerstvé mléko z Valašska, můžete si připravit ovesnou kaši. Nejprve si do pánve nasypeme asi 25 g jemných ovesných vloček, zalijeme mlékem a necháme 15 minut nasát. Poté dáme vařit na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření přidáme čerstvé ovoce a kdo má rád sladké, může přidat čtvereček vysokoprocentní čokolády nebo med.
Pokud máte rádi sladké, a přesto nechcete hřešit, zkuste upéct brownies.
Brownies s Kefírovým mlékem nízkotučným
Ingredience:
Nejprve si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, přidáme máslo a společně mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Přesejeme mouku a kakao a přidáme trochu soli. Do druhé mísy si rozklepneme vajíčka a rozšleháme je. Přidáme med, vyšleháme, a nakonec přidáme Kefírové mléko z Valašska.
Do mísy s moukou přidáme tekuté ingredience. Nejprve směs z vajec a poté i směs čokoládovou. Vše smícháme, aby vzniklo jednotné těsto. Můžeme přidat větší část mandlí, část si ponecháme na posypání. Na závěr přidáme kypřící prášek a sodu. Přelijeme do formy s pečícím papírem a posypeme zbývající částí mandli. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a servírujeme s tvarohem.