Že se k sobě italská kuchyně a smažení ve strouhance nehodí? Možná budete překvapeni, Italové arancini milují, rýžové koule obalené ve vajíčku a strouhance a smažené jako klasický trojobal. Skvělá chuťovka k pivu nebo vínu.
- 240g rýže Arborio
- 90g parmezánu
- 2 malé šalotky
- 2 stroužky česneku
- hrst sušených rajčat
- 5 dl bílého vína
- 50g mozzarelly určené na strouhání
- 5dl vývaru (masový nebo zeleninový)
- 1g šafránu
- špetku soli
- mletý pepř černý
- snítky čerstvé bazalky
Na trojobal
- hladká mouka
- 2 vejce
- trouchu strouhanky
Na citronovou majonézu
- 2 žloutky
- 220 ml rostlinného oleje
- šťávu z poloviny citrónu
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1/2 lžíce vinného octa
- kůru ze dvou citronů
- sůl
- mletý pepř černý
Postup: Na másle zpěníme najemno nasekanou šalotku a česnek. Přidáme rýži, kterou smažíme 2-3 minuty. Takto orestovanou rýži zalijeme bílým vínem, které necháme zredukovat. V tomto bodě základ na arancini opepříme. Přidáme šafrán, který jsme namočili do 1 dl teplé vody a podlijeme troškou vývaru. Důležité je neustále míchat, protože pokud má málo tekutiny, zvykne se připalovat. Vždy, když se nám zdá, že je rizoto velmi husté, přidáme po malých množstvích vývar. Zde platí staré známé pravidlo, že přidat můžeme vždy, ale odebrat už málokdy. and V polovině přidávání vývaru přidáme na malé kostičky nasekané sušená rajčata. Vývar přestaneme přidávat ve chvíli, kdy je rýže al dente, přesně jako při těstovinách – čili ani velmi měkká, ani velmi tvrdá. Jakmile se vám rýže zamlouvá a má konzistenci řídké ovesné kaše, přidáte parmazán, který to celé krásně zahustí a dodá ještě krémovější konzistenci a chuť. Na závěr ještě do rýže přidáme hrst nasekané čerstvé bazalky. Takto připravenou rýži necháme zcela vychladnout. Mozzarellu nakrájíme na malé kostičky. Z rýže vytvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm, do jejichž středu zapracujeme během tvarování kostičku mozzarellu. Kuličky obalíme v klasickém trojobalu – mouka, vajíčko a strouhanka. Horkovzdušnou fritézu Gorenje nastavíme na 200 stupňů a na čas 12 minut. Tak budou arancini uvnitř krásně hebké a na povrchu super křupavé. and Majonézu připravíme tak, že metličkou smícháme dvě žloutku a hořčici v misce a do této směsi velmi opatrně a pomalu přiléváme olej. Na začátek opravdu jen po kapkách. Po 1/2 oleje přidáme vinný ocet. Když se olej celý pěkně spojí, přidáme citrónovou šťávu, kůru osolíme a opepříme. Tip redakce: Nová horkovzdušná fritéza Gorenje AF1409DB je vybavená vysokorychlostním konvekčním systémem. Tento systém zajišťuje dokonalý rozvod tepla – vzduch cirkuluje shora dolů a zpět přes vnitřní stěny nádoby. Smažené nebo pražené pokrmy proto připravíte se stejně lahodnou chutí, ale zdravě – pomocí horkého vzduchu s minimem tuku nebo zcela bez tuku a bez nepříjemných výparů. Extra velká fritovací nádoba s nepřilnavým povrchem o celkovém objemu 3,5 l je vybavena praktickou rukojetí, která přijde vhod především při následném servírování. Protiskluzové nožičky zajišťují perfektní stabilitu během probíhající přípravy jídel. Každý pokrm má jiné nároky na přípravu, proto nabízí fritéza devět přednastavených programů s nastavitelnou teplotou v rozsahu od 80 do 200 °C. Hravě tak usmažíte třeba řízky nebo hranolky pro celou rodinu, ale i sladké pokrmy a zákusky. Vše potřebné nastavíte snadno na přehledném LCD displeji s dotykovým ovládáním a decentním podsvícením. Praktická je i funkce časovače, který je možné nastavit až na 60 minut. Spotřebič má příkon až 1400 W a váží 4,5 kg. and