Jogurty patří mezi zakysané mléčné výrobky a to díky zdraví prospěšných mikroorganismů mléčného kvašení. Obsahují vápník a mléčný tuk, který napomáhá jeho ukládání do kostí. Bílý jogurt je mléčný výrobek, ve kterém se při výrobě nechávají v mléku vyvíjet bakterie, které pak přemění laktózu, na kyselinu mléčnou. Tyto bakterie chrání tak naše zažívací ústrojí.
Je důležité rozlišovat jogurty, které obsahujíživé bakterie a pomáhají udržovat ideální prostředí ve střevech. Přátelské mikroorganismy, které najdete v živých bakteriálních kulturách bílého jogurtu, jsou úžasnou přírodní cestou, jak se vypořádat s mnoha zdravotními problémy. Nejlepší je bílý jogurt, který neobsahuje žádný přidaný cukr.
Zdroj bílkovin a vitaminů
Jogurt je zdrojem kvalitních bílkovin, dobře využitelného vápníku a některých dalších minerálních látek (jód, zinek) a vitaminů (A, D, B2 a B12). Doporučený denní příjem mléčných výrobků jsou tři porce, s jejich konzumací začněte již snídaní.
Živé kultury
Pokud na obalu najdete slovo jogurt, jedná se o výrobek, který obsahuje živé kultury. Legislativně je tak určeno, kolik mikroorganismů v něm musí být obsaženo i na konci doby použitelnosti. V souvislosti s jogurty se často pojmy pojmy jako Lactobacillus a Bifidobacterium. O co se jedná? Je to název kmenů bakterií, které mléko zakysaly a změnily v jogurt. Důležité je množství těchto mikroorganismů, lépe řečeno množství jejich životaschopných kolonií, takzvaných jednotek CFU.
Typickými jogurtovými kulturami používanými při výrobě všech jogurtů jsou právě Lactobacillus a Streptococcus. Potom se do jogurtu mohou přidat i další kultury, jako třeba zrovna Bifidobacterium. A zde platí, čím širší je spektrum prospěšných bakterií, tím lépe. Ale i běžný jogurt obsahuje potřebné množství živých kultur a je velmi hodnotný. Živé kultury mají pozivní vliv na mnoho funkcí v našem těle – od trávení, imunity až k naší psychice.
Laktobacily z jogurtu vytlačí nepřátelské bakterie ze střeva a udržují je ve zdraví a při bezproblémovém fungování. Bifidobakterie na rozdíl od laktobacilů a dalších kultur obsažených v jogurtech příznivě ovlivňují kyselost ve střevě a produkují vitamíny B a K. Zvyšují také prokrvení střevní sliznice a zlepšují hybnost střeva. Navíc bifidobakterie mnohem více než ostatní bakterie pomáhají regulovat pomalé zažívání.
Čím větší spektrum prospěšných bakterií, tím lépe. Ale i běžný jogurt obsahuje potřebné množství živých kultur a je velmi hodnotný. Dříve jogurt kysl přímo ve skleničkách nebo kelímcích, dnes jej většina firem nechává uzrát v tancích a teprve potom jej do kelímků, v nichž se prodává, stáčí.
Redakční test
V dnešním díle velkého recenzování naší redakce jsme pro vás prozkoumali bílý jogurt bifido z Valašska, který obsahuje zdravé bakterie Bifidobacterium, BB-12®, které mají řadu pozitivních účinku na naše zdraví. Kmen Bifidobacterium, BB-12® je nejlépe zdokumentovaným kmenem rodu Bifidobacterium na světě. V potravinách a doplňcích stravy je tento kmen používán od roku 1985.
Samostatně může probiotický kmen Bifidobacterium, BB-12®:
- Snížit riziko žaludečních nevolností
- Zlepšit imunitní odpověď organismu
- Snížit četnost onemocnění dýchacích cest
- Podpořit správné fungování střev
- Snížit četnost pláče, neklidu a podrážděnosti u kojenců
V testu jsme se zaměřili na chuť, složení, konzistenci, obal a celkový dojem.
Co test ukázal: Bifido bílý jogurt z Valašska obsahuje 4,2 g/100 g bílkoviny, 3,7 g/100 g tuku, 4,7 g sacharidů, energetická hodnota je 288 kJ/ 69 kcal/100 g, bakterií obsahuje 0,17 miliardy, v obalu je 149 g jogurtu.
Naše hodnocení: Tomuto jogurtu jsme dali především zásluhou vítězství v senzorickém hodnocení jedničku. Naměřené hodnoty odpovídají těm deklarovaným na obalu. Bílý jogurt bifido z Valašska je prodávaný v zeleném obalu, který v obchodě snadne rozpoznáte od konkurence. Výrobek je k dostání ve 150 gramovém balení. Jogurt je chutný, bílé barvy s hustou konzistencí, přiměřeně tučný, s přiměřeným obsahem bílkovin i sacharidů, neobsahuje žádné náhražky a to je velké plus.
Je to také jeden z mála jogurtů, který si nemusíte dochucovat, aby vám chutnal. Perfektně ho ale doplňuje i lžička medu a hrst nasekaných ořechů a ovesných vloček. Hodí se také na zálivku do těstovinového salátu i pro výrobu tzatziky i na vaření! Opravdu zasytí a navíc dodá tělu potřebné bilkoviny. Bílý jogurt bifido jsme použili do oblíbeného receptu na bábovku místo podmáslí. Za redakci facestar.online je to vítěz a zaslouží si první místo. Dáváme zelenou.
Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura Bifidobacterium BB-12
Skladování při teplotě +2 až +8 °C
Průměrné výživové hodnoty ve 100g výrobku
- Energie: 288 kJ / 69 kcal
- Tuk: 3,7 g
- Bílkoviny: 4,2 g
- Sacharidy: 4,7 g
Redakce facestar bílý jogurt z Valašska doporučuje: 99%