Podzimní bobule rakytníku patří mezi velmi cenné dary přírody, a to kvůli širokému spektru jejich blahodárných účinků na naše zdraví. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání, únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a
virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!
Ne nadarmo je tato sytě oranžová bobulka označována doslova za vitamínovou bombu. Jen
jediná kulička v sobě totiž skýtá denní dávku vitamínu C potřebnou pro lidské tělo, proto se mu také říká citroník severu.
Rakytník pomáhá k celkovému posílení obranyschopnosti organismu. Navíc se vůbec nemusíte bát ho usušit, nebo jinak tepelně zpracovat, potřebné látky zůstanou totiž i po úpravě zachovány.
Pakliže si chcete být jisti, že vám tato bylina dodá vše potřebné, důležité je vždy dbát na
skutečnou kvalitu. A tou si můžete být jisti u produktů pocházejících z ekologického
zemědělství, které ve svých oblíbených supermarketech a prodejnách poznáte podle
označení logy biolistu a biozebry. Ekologičtí producenti podstupují každoročně přísné
kontroly na všech stupních od producentů přes výrobce až po distribuci, jež zajišťují
dodržování předpisů a pravidel pro ekologické zemědělství.
Den ekologického zemědělství
Jelikož je první podzimní měsíc již tradičně vnímán jako období, kdy téma biopotravin
rezonuje nejen v České republice, ale také v mnoha evropských zemích, 23. září bylo nově
vyhlášeno Dnem ekologického zemědělství. Při příležitosti oslav navíc Evropská unie
oceňuje nejlepší a nejinovativnější subjekty v rámci vůbec prvních Evropských cen za
ekologické zemědělství!
Rakytníkový čaj
Čaj z rakytníku lze připravovat jak z čerstvých, tak ze sušených plodů, ale třeba také z lístků nebo z kůry. Při přípravě obvykle použijte jednu až dvě čajové lžičky na jeden hrneček. Pokud byste nápoj chtěli trochu ozvláštnit, můžete přidat například i listy maliníku, máty nebo borůvky. Plody pak nechte v horké vodě louhovat alespoň 10 minut. Nápoj můžete podávat horký, ale skvěle chutná i za studena.
Rakytníkový med
– 200 ks bobulek bio rakytníku
– bio citrón
– 800 g bio třtinového cukru
– 1 l vody
Postup:
Bobule rakytníku propláchněte, nasypte do vody, přidejte citrón, který i s kůrou nakrájíte na větší dílky. Směs 10 minut povařte a nechte odstát v pokojové teplotě po dobu 24 hodin. Poté šťávu sceďte a přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte cukr, nechte jej rozpustit a vařte ještě po dobu 15 až 20 minut, dokud směs nezhoustne. Horký med naplňte do sterilovaných sklenic s uzávěrem a nechte dnem vzhůru vychladnout.
Tip na závěr:
Budete mít cestu okolo Kutné hory? Udělejte si malou zajížďku a navštivte třeba Ekostatek
Vlkaneč, kde kromě širokého sortimentu bylinek nakoupíte třeba také džemy nebo
nejrůznější ovoce a zeleninu, a to vše v bio kvalitě! Více se dozvíte na ekostatek.cz.
BIO SOUTĚŽ
Do konce měsíce září můžete navíc za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Registrační formulář a pravidla soutěže najdete na myjsmebio.cz/soutez.