Portugalsko patří v poslední době mezi vyhledávané turistické destinace a není to jen díky krásnému moři, celoročnímu počasí a příjemným místním obyvatelům. Svou velkou zásluhu na tom má i jejich kuchyně, která u nás není příliš rozšířenou, ale přesto by neměla uniknout Vaší pozornosti. Pokud jste o ní nikdy neslyšela, čtěte dál a určitě se Vám začnou sbíhat sliny…
Z mála se dá udělat hodně!
Tradiční portugalská kuchyně není nijak exotická ani výrazná. Nenajdete v ní žádné nezvyklé suroviny, přesto Vás zcela jistě mile překvapí. Nejvíce se v ní používají obyčejné suroviny, jako jsou brambory, rýže, česnek (ten opravdu ve velkém množství) či nejrůznější druhy ryb. I z toho důvodu by pro Vás mohla být portugalská kuchyně příjemnou inspirací – všechny jimi používané produkty totiž naleznete i v našich supermarketech.
Všehochuť aneb světová inspirace
Jelikož není portugalská kuchyně sama o sobě ničím výjimečná, udělali si to místní usedlíci po své a brali inspiraci všude ve světě. Projevuje se to hlavně v šíři používaného koření (pálivé chilli papričky piri piri, skořice, vanilka, šafrán…), dále vlivy ze sousedního Španělska i severní Afriky (např. velmi sladké zákusky jsou dědictvím Arabů). Jednou ze základních surovin portugalských pokrmů je potom, podobně jako jinde ve Středomoří olivový olej.
Portugalsko si drží i své prvenství
Portugalci jsou v rámci Evropské unie na prvním místě v konzumaci ryb a mořských plodů na hlavu. Jsou v tomto ohledu třetí nebo čtvrtí na světě po Japonsku a Islandu). Nejoblíbenější rybou je treska. Hned na druhém místě ve spotřebě je vepřové maso, z něhož se dělá velké množství nejrůznějších klobás.
Vedle tresky a vepřového se konzumuje hodně drůbežího masa, např. kuřata, kachny, ale nikoliv husy – ty jsou zde považovány za okrasné ptáky podobně jako u nás labutě! Sní se také dost křepelek a oblíbený je i králík. To všechno se různé koření a peče zpravidla na dřevěném uhlí.
Jídlo a zase jídlo
Caldo verde – nejznámější portugalská polévka, která se dělá z rozmixovaných brambor, cibule a zvláštního druhu kapusty. Přidává se do ní také česnek, olivový olej, případně několik plátků vepřové klobásy chouriço. Polévka se jí horká nebo i studená.
Bacalhau – znamená portugalsky „treska“, ale termín se konkrétně používá téměř výhradně pro sušenou nasolenou tresku a jídla z ní připravovaná, protože čerstvá treska se v Portugalsku konzumuje vzácně. Před použitím je nutno tresku namočit na den do studené vody.
Caldeirada – dušený pokrm z nejrůznějších druhů ryb (a někdy i plodů moře). Obsahuje ryby, které se liší chutí a konzistencí. Nejčastěji kombinuje olejnaté ryby jako např. sardinka, makrela či tuňák s pevnějšími rybami jako např. platýs nebo mořský ďas a odlupujícími se rybami jako např. treska.