Rádi byste prodloužili životnost svých potravin? Nebo se snažíte omezit vyhazování potravin? Máme pro vás tip na super vychytávku z moderní gastronomie a tím je vakuování potravin. Ideální k uchování úrody ze zahrádky, přebytků od nedělního oběda nebo uskladnění suchých potravin, které by mohla poškodit vlhkost nebo škůdci. Dokáže ale mnohem víc – třeba zvýraznit chuť a aroma marinováním nebo přípravou v páře metodou sous-vide.
Prodlouží potravinám život
Vakuování je jednou z nešetrnějších metod, jak uchovat potraviny v chladničce nebo mrazničce nejen déle čerstvé, ale také plné vitaminů a hodnotných nutričních látek. A také původních senzorických vlastností. Třeba vakuovaná zelenina vydrží déle křupavá, a když ji předtím nakrájíte a naporcujete, nezhnědne a počká na vás v mrazničce až do doby, kdy ji upotřebíte.
Při vakuování se ve speciálním sáčku nebo speciální dóze odsaje všechen vzduch a vytvoří se mikroprostředí, které zamezí množení bakterií a škodlivých mikroorganismů. Můžete tak uskladnit prakticky všechno – čerstvé uzeniny, nezrající sýry a porce masa od řezníka vydrží v chladničce o něco déle. A přebytky ovoce a zeleniny ze zahrádky na vás v mrazničce počkají i několik měsíců.
V zavakuovaných sáčcích ale bezpečně uskladníte i suché potraviny – například mouku, ořechy, mák, hrozinky nebo sušené ovoce, které by mohla ve vlhčím prostředí napadnout plíseň nebo malí motýlci, kteří jsou postrachem každé spíže – moli. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením i zbytečnému vyhazování jídla.
Lepší skladovatelnost bez předávání pachů
Vakuování má i další praktickou stránku: tím, že z potravin odsajete vzduch, se zmenší. Do mrazničky tak s přehledem vyskládáte víc jídla.
A klidně můžete vedle sebe umístit zavakuovaný kopr, ovoce a vinnou klobásu – protože jsou vzduchotěsně uzavřené, nebudou si vzájemně předávat pachy. A ovocný koláč, který později upečete, nebude cítit česnekem.
Zvýrazní chuť
Vakuování je skvělé nejen pro ukládání potravin, ale otevírá pole i kuchařské kreativitě. Dokáže totiž skvěle zvýraznit chuť.
Hodí se proto pro intenzivní marinování masa. Nejen, že zkrátí dobu nutnou k prolnutí vůní, ale ještě vám pomůže docílit plnější chuti masa, protože marináda nemá kam utéct. Marinování je intenzivnější, efektivnější i kratší. A maso chutnější a křehčí.
Vakuované potraviny se také výborně hodí k přípravě pokrmů metodou sous-vide. Tedy pro dlouhé vaření zavakuovaných porcí v páře při stálé nízké teplotě v rozmezí 50-70 °C, které se postará o nadpozemský chuťový zážitek. Zvýrazní totiž všechny přirozené chuti a to nejlepší, co potravina skrývala – bez rizika přesušení. S trochou cviku vykouzlíte pomocí této tajné zbraně francouzských šéfkuchařů ty nejnadýchanější rybí filety, svěží křupavou zeleninu nebo nejšťavnatější vepřová žebírka.