Bílý jogurt je doslova superpotravinou, jíme ho jednak, protože nám chutná, ale také proto, že obsahuje tělu prospěšné látky, tedy velké množství bílkovin, vápníku, fosforu a vitamínů skupiny B. Zkuste z něj připravit plnohodnotné rodinné jídlo. Příště už si ho budete domů kupovat jen po půlkilových baleních. První zmínky o jogurtu pocházejí z oblasti dnešní Malé Asie. Ve velkém množství se jogurty začaly vyrábět na počátku 20. století. Dříve se k jejich výrobě používalo zejména mléko, které se nechalo přirozeně zkysnout, dnes je výroba mnohem propracovanější.
Přírodní bílý jogurt je kvalitní zdroj velkého množství vápníku s garancí rychlé absorpce organismem. Jedna porce jogurtu, nejlépe bílého bez příchutě, je dostačující k tomu, aby dodala tělu výživu tolik potřebnou pro posílení kostí. V jídle může jogurt klidně hrát hlavní roli. Tak jako třeba v případě těchto receptů, které si rozhodně zamilujete!
Chia Puding
Příprava: snadná, porce: 2
Ingredience:
1 Kefírové mléko citrón a bezový květ
40 g chia semínek
čerstvý nebo konzervovaný ananas
Postup:
Do uzavíratelné nádoby nasypeme chia semínka, která zalijeme kefírovým mlékem. Nádobu uzavřeme, dáme ji do lednice a necháme chia semínka nasát svěží kefír ideálně přes noc. Chia semínka tak nabobtnají, zvětší svůj objem a vytvoří puding.
Hotový puding přendáme do sklenice a ozdobíme jej čerstvým nebo konzervovaným ananasem dle chuti a dostupnosti.
Maso v bílém jogurtu
Příprava: snadná, doba přípravy: 3 hodiny, porce: 4
Ingredience:
1 kg kuřecích stehen bez kosti
2–3 lžíce Bílého jogurt z Valašska
šťáva z půlky limety
sůl, pepř
lžíce oleje
koriandr na posypání
Postup:
Všechny ingredience smícháme společně s masem a necháme odležet 2–3 hodiny v lednici. Vložíme v pekáčku do rozpálené trouby na 180 °C a pečeme přibližně hodinu bez zakrytí. Jakmile maso začne zlátnout, můžeme vytáhnout, posypat čerstvým, nasekaným koriandrem a podávat. Mezitím si připravíme dip ze zbytku jogurtu, šťávy z druhé poloviny limety a čerstvého koriandru.
Meruňkový koláč
Příprava: snadná, doba přípravy: 60 minut, porce: 12
Ingredience:
500 g čerstvých meruněk
2 kelímky Kysané smetany z Valašska
2 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek krupicového cukru
kypřící prášek
2 vejce
3 lžíce mléka
na drobenku navíc máslo, krupicový cukr a hrubou mouku
Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme Kysanou smetanu, mléko a vejce. Prošleháme ruční metlou dohladka. Směs nalijeme do vymazané a vysypané pečící formy, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 30 minut.
Smothie s cereáliemi
Příprava: snadná, doba přípravy: 15 minut, porce: 2
Ingredience:
1 Acidofilní mléko s cereáliemi
2 banány
mango
marakuja
lžíce javorového sirupu
Postup:
Všechny ingredience kromě marakui rozmixujeme v mixéru nebo smoothie přístroji. Přelijeme do sklenic a do každé zamícháme polovinu dužiny z marakui. Ozdobíme lístkem máty a podáváme.
Mražený jogurt s letním ovocem
Příprava: snadná, doba přípravy: 2 hodiny, porce: 2
Ingredience:
2 kelímky Smetanového bílého jogurtu z Valašska
3 kelímky melounu
3 kelímky jahod
lžíce javorového sirupu
granola na posypání
Postup:
Ovoce nakrájíme na kostičky a dáme do mrazáku. Zmrzlé ovoce nasypeme do mixéru, přidáme jogurt a javorový sirup a rozmixujeme dohladka. Jogurt by měl být připraven k podávání. Pokud je příliš řídký, necháme ještě chvíli ztuhnout v mrazáku.
Posypeme granolou, dozdobíme čerstvým ovocem a je hotovo.