FACESTARReceptyPět receptů, ve kterých hraje hlavní roli bílý jogurt

Pět receptů, ve kterých hraje hlavní roli bílý jogurt

Bílý jogurt je doslova superpotravinou, jíme ho jednak, protože nám chutná, ale také proto, že obsahuje tělu prospěšné látky, tedy velké množství bílkovin, vápníku, fosforu a vitamínů skupiny B. Zkuste z něj připravit plnohodnotné rodinné jídlo. Příště už si ho budete domů kupovat jen po půlkilových baleních. První zmínky o jogurtu pocházejí z oblasti dnešní Malé Asie. Ve velkém množství se jogurty začaly vyrábět na počátku 20. století. Dříve se k jejich výrobě používalo zejména mléko, které se nechalo přirozeně zkysnout, dnes je výroba mnohem propracovanější.

Přírodní bílý jogurt je kvalitní zdroj velkého množství vápníku s garancí rychlé absorpce organismem. Jedna porce jogurtu, nejlépe bílého bez příchutě, je dostačující k tomu, aby dodala tělu výživu tolik potřebnou pro posílení kostí. V jídle může jogurt klidně hrát hlavní roli. Tak jako třeba v případě těchto receptů, které si rozhodně zamilujete!

Chia Puding

Příprava: snadná, porce: 2

Ingredience:
1 Kefírové mléko citrón a bezový květ
40 g chia semínek
čerstvý nebo konzervovaný ananas

Postup:
Do uzavíratelné nádoby nasypeme chia semínka, která zalijeme kefírovým mlékem. Nádobu uzavřeme, dáme ji do lednice a necháme chia semínka nasát svěží kefír ideálně přes noc. Chia semínka tak nabobtnají, zvětší svůj objem a vytvoří puding.
Hotový puding přendáme do sklenice a ozdobíme jej čerstvým nebo konzervovaným ananasem dle chuti a dostupnosti.

Maso v bílém jogurtu

Příprava: snadná, doba přípravy: 3 hodiny, porce: 4

Ingredience:
1 kg kuřecích stehen bez kosti
2–3 lžíce Bílého jogurt z Valašska
šťáva z půlky limety
sůl, pepř
lžíce oleje
koriandr na posypání

Postup:
Všechny ingredience smícháme společně s masem a necháme odležet 2–3 hodiny v lednici. Vložíme v pekáčku do rozpálené trouby na 180 °C a pečeme přibližně hodinu bez zakrytí. Jakmile maso začne zlátnout, můžeme vytáhnout, posypat čerstvým, nasekaným koriandrem a podávat. Mezitím si připravíme dip ze zbytku jogurtu, šťávy z druhé poloviny limety a čerstvého koriandru.

Meruňkový koláč

Příprava: snadná, doba přípravy: 60 minut, porce: 12

Ingredience:
500 g čerstvých meruněk
2 kelímky Kysané smetany z Valašska
2 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek krupicového cukru
kypřící prášek
2 vejce
3 lžíce mléka
na drobenku navíc máslo, krupicový cukr a hrubou mouku

Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme Kysanou smetanu, mléko a vejce. Prošleháme ruční metlou dohladka. Směs nalijeme do vymazané a vysypané pečící formy, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 30 minut.

Smothie s cereáliemi 

Příprava: snadná, doba přípravy: 15 minut, porce: 2

Ingredience:
1 Acidofilní mléko s cereáliemi
2 banány
mango
marakuja
lžíce javorového sirupu

Postup:
Všechny ingredience kromě marakui rozmixujeme v mixéru nebo smoothie přístroji. Přelijeme do sklenic a do každé zamícháme polovinu dužiny z marakui. Ozdobíme lístkem máty a podáváme.

Mražený jogurt s letním ovocem

Příprava: snadná, doba přípravy: 2 hodiny, porce: 2

Ingredience:
2 kelímky Smetanového bílého jogurtu z Valašska
3 kelímky melounu
3 kelímky jahod
lžíce javorového sirupu
granola na posypání

Postup:
Ovoce nakrájíme na kostičky a dáme do mrazáku. Zmrzlé ovoce nasypeme do mixéru, přidáme jogurt a javorový sirup a rozmixujeme dohladka. Jogurt by měl být připraven k podávání. Pokud je příliš řídký, necháme ještě chvíli ztuhnout v mrazáku.
Posypeme granolou, dozdobíme čerstvým ovocem a je hotovo.

 

Související články