Když se od lékaře dozvíte, že máte alergii na lepek, nemusíte se vzdávat oblíbených pokrmů. A to se týká i vánočního cukroví. Ano, musíte se vyhnout klasické pšeničné mouce a pečení z těch bezlepkových je o něco náročnější, ale s trochou praxe, dobrými recepty a hlavně triky, je vše hračka.
Tajemství správného těsta
Základní kámen úrazu je ve vypracování těsta. Těsto z bezlepkové mouky nedrží totiž tak dobře jako z pšeničné. Je mnohem víc drobivější a křehčí. Proto se doporučuje přidávat účinné pojivo v podobě vajec, oleje, medu nebo jogurtu. Když je navíc v receptu potřeba použít prášek do pečiva, měl by být také bez leku, a aby těsto správně nabylo, doporučuje se přidávat dvojnásobné množství. Pokud jste tedy ještě nenašli ten správný a osvědčený recept na nejtypičtější vánoční cukroví, které provoní celý byt, máme pro vás tři osvědčené recepty.
Věděli jste, že?
Do bezlepkového cukroví nebo moučníků se přidává vždy o 10 % méně mouky, než je uvedeno v receptech z pšeničné mouky. Bezlepková mouka do sebe nasaje více vody.
1.recept
Ingredience
Postup
Všechny sypké suroviny promícháme a do nich přidáme změklý tuk a vejce. Vše dobře prohněteme a vypracované těsto necháme v chladu odležet nejlépe přes noc. Z těsta pak tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Při teplotě 170 °C pečeme do zrůžovění. Z plechu se ale nesundávají horské, protože by byly příliš křehké. Po chvíli, ale ještě za tepla, je obalujeme v klasické směsi vanilkového a moučkového cukru.
2. recept
Ingredience
150 g bezlepkové mouky Schär Mehl-Mix-C
100 g mletých mandlí
1 čajová lžička vanilkového cukru
150 g cukru
125 g másla
1 vejce
Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr. Doprostřed rozklepneme vejce a přidáme nakrájené máslo a namleté mandle. Těsto rukama pečlivě uhněteme a na minimálně 3 hodiny dáme do chladu. Z těsta děláme rohlíčky tradičním způsobem a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Při teplotě160 °C pečeme 8 až 10 minut. Ještě teplé, ne však horké, rohlíčky obalujeme v klasické směsi moučkového a vanilkového cukru.
3. recept
Ingredience
Postup
Mouky, moučkový cukr a mleté ořechy smícháme a postupně přidáme žloutky a nakrájené máslo. Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočinout. Z těsta tvarujeme rohlíčky klasickým způsobem. Pečeme při teplotě 170°C zhruba 12minut, než začnou rohlíčky růžovět. Poté, co trochu vychladnou, ale jsou stále teplé, je obalujeme v klasické směsi vanilkového a moučkového cukru.
Rada na závěr
Pokud nepatříte mezi zběhlé bezlepkové pekaře a tajemství mixování bezlepkových mouk pro nejlepší výsledek je vám zatím utajeno, můžete se zatím spolehnout na takzvanou univerzální bezlepkovou mouku na cukroví s označením Nomix, která je vhodná právě na křehká těsta.