FACESTARŽivotní stylNesolit znamená zdravě žít! Mýtus nebo pravda?

Nesolit znamená zdravě žít! Mýtus nebo pravda?

Bez soli to přece vůbec nejde, řekla svému otci Maruška z pohádky. Věděli jste ale, co se v těle děje, když je soli moc, nebo naopak málo? To, že nezhubnete, se řadí k těm méně závažným…

Zvýšený příjem soli má neblahé následky, kterými trpí velké procento populace. Chcete se vyhnout zdravotním problémům, jako je vysoký krevní tlak, vysoké riziko infarktu a další onemocnění srdce a cév, rakovina žaludku, osteoporóza, ledvinové kameny, demence, astma, cukrovka, a dokonce obezita? Pak vám snížení příjmu soli v potravě může velmi pomoci.

Jak na to, abychom solili méně

V první řadě je třeba si uvědomit, v čem všem už sůl je, a pak také snažit se jí nepiřdávat do jídla víc, než je třeba. Nikdy není od věci přečíst si složení potravin, které kupujeme. Nejvíce soli totiž přijímáme ve zpracovaných potravinách (asi 75 až 80 %).

Chce to zvyk

Protože mnozí z nás většinu svého života konzumují průmyslově zpracované potraviny, slanou chuť také upřednostňují. Jakmile přestaneme jídlo solit, přestane nám také chutnat a zdá se nám mdlé. Zhruba po třech týdnech, pokud vytrváme, však začneme vnímat opravdovou přirozenou chuť. Existuje spousta možností, jak dodat jídlu chuť i bez soli.

Velké množství soli

Možná budete překvapeni, které potraviny do našeho jídelníčku vnášejí největší množství soli. Nachází se totiž mezi nimi například i chléb, hotové saláty a sendviče, polévky, zpracované maso, uzeniny a ryby, sýr a hotové omáčky. Vyhněte se hotovým pokrmům a vyhnete se velkému množství soli.

I malé množství soli

Mezi bezpečné potraviny z hlediska příjmu soli patří například syrová vejce, kuskus, ementál, čerstvé ryby, čerstvé maso a drůbež, ovoce a zelenina, domácí chléb, omáčky či polévky (do kterých přidáte minimální množství soli), mozzarella, těstoviny a rýže, čerstvý sýr (např. cottage), ovesné vločky, luštěniny, ricotta, semínka, nesolené ořechy či jogurt.

Jak nahradit nezdravé slané pochoutky?

Jak už jsme řekli dříve, je třeba si zvyknout. Máte rádi slané brambůrky, krekry, solené ořechy a podobné pochoutky? Zkuste si zvyknout na mírně solené, nebo zcela nesolené. Jemně solené nebo nesolené chipsy z raných brambor jsou pro takovou odvykací kúru jako stvořené.

Nemusíte si tedy zdaleka nic odpírat. Výborná chuť raných brambor se totiž klidně bez soli obejde. Můžete také vyzkoušet celou řadu různých nesolených pochoutek, které si připravíte sami doma z různých druhů zeleniny. Výborné chipsy jsou třeba z mrkve, pastináku nebo z červené řepy. Dochutit je můžete třeba bylinkami nebo jiným oblíbeným kořením.

Související články