Ve Francii je seženete na mnoho způsobů, nejčastěji s čokoládou či karamelem, ale také s různými ovocnými krémy a polevami. A co víc, eclairs můžou být i slané. S lososem, kozím sýrem nebo třeba vyhlášenou lahůdkou foie gras. My vám přinášíme recept na ty nejklasičtější, totiž čokoládové eclairs:
Základní těsto
Ingredience:
1/2 šálku plnotučného mléka
1/2 šálku vody
100 g másla
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1 a 1/2 šálku hladké mouky
4 vejce
1 vejce rozšlehané s 2 lžícemi vody
Postup přípravy:
Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Připravíme si cukrářský sáček s obyčejnou špičkou (bez vroubků) o průměru asi 1 až 1,5 cm. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl spolu přivedeme k varu. Rychle přisypeme všechnu mouku a mícháme vařečkou, až se těsto začne odlepovat od stěn kastrůlku. Pak je odstavíme z plotny. Těsto vložíme do misky a hněteme elektrickým šlehačem (metličkami) při střední rychlosti asi minutu. Pomalu přidáváme vejce, jedno po druhém, každé nejprve zcela zapracujeme do těsta, pak můžeme přidat další. Jakmile přidáme poslední vejce a zapracujete je do těsta, šleháme asi minutu na nejvyšší rychlost.
Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plechy tvoříme banánky široké asi 2,5 cm a dlouhé asi 12 až 13 cm a vysoké asi 2 cm. Děláme mezi nimi asi pěticentimetrové mezery. Každý banánek potřeme rozšlehaným vejcem a pak do nich lehce vyryjeme rýhy vidličkou. Pečeme je 15 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě 20 až 25 minut dojít. Banánky by měly být zlaté a uvnitř duté. Vyjmeme je z trouby a každý banánek na jednom konci propíchneme, aby vyšla ven pára. Necháme je zcela vychladnout.
Čokoládový krém
Ingredience:
2 šálky plnotučného mléka
4 žloutky
6 lžic (75 g) cukru
3 lžíce škrobu (kukuřičného nebo bramborového)
200 g rozehřáté čokolády na vaření
1 a 1/2 lžíce másla o pokojové teplotě
Mléko svaříme v malém kastrůlku. Žloutky rozšleháme s cukrem a škrobem a vmícháme do nich sběračku horkého mléka (žloutky se nesmí uvařit). Pak vmícháme další trochu mléka a nakonec všechno a směs přecedíme zpět do kastrůlku (odstraníme kousky sražených žloutků, které ve směsi vzniknou). Pak směs za neustálého rychlého míchání přivedeme k varu a pokračujeme v míchání ještě asi 1 až 2 minuty. Pak do směsi vmícháme rozehřátou čokoládu a odstavíme ji z plotny.
Krém vlijeme do misky a tu postavíme do ledové lázně. Nepřestáváme míchat. Když teplota klesna na 60 °C, vmícháme do směsi máslo. Mícháme, dokud krém zcela nevychladne.