Přivítejte letos svátky jara stylově. Velikonoční kuchyně má být pestrá a důležitou roli v ní sehraje maso, kopřivy, jarní bylinky a vejce. Po období půstu tak nastávají skutečné hody, pro pravé kulinářské tvoření. Ve většině případů se přitom nejedná o hutná jídla, ale lehčí varianty, které člověku ponechají i tolik potřebnou energii. Velkým pomocníkem, který je nejenom zdravý, ale i chutný a dodá nám vítanou energii je beze sporu špenát. Proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila jeden recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.
„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí. „Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková.‘
Velikonoční vaření
Špenát s kysanou smetanou z Valašska
Obtížnost: Snadná / 45 minut / pro 2 osoby
Ingredience
Příprava
- Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme připraveným vývarem.
- Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
- Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme, odstavíme a vmícháme vajíčko.
- Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme.
- Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou nebo i samostatně.
Velikonoční beránek
Obtížnost: Snadná / 90 minut
Ingredience
3 vejce
150 g cukr moučka
550 g Valašské Kyšky
3 dl oleje
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu
Příprava
- Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny.
- Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady.
- Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme a vysypeme moukou.
- Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 60 minut.