Máloco tak moc patří k české kuchyni, jako kynuté dozlatova upečené, voňavé buchty s náplní. Ta může být typicky tvarohová nebo ovocná podle toho, co se zrovna urodilo. A protože právě začínají zrát jahody, co takhle zkombinovat červené, šťavnaté plody se zdravým tvarohem? Že nevíte, jak na to? Máme pro vás zaručený recept zkušené pekařky a cukrářky Eriky.
Na jeden pekáč s 15 většími buchtami budete potřebovat:
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí. Přidejte lžičku cukru, mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky. Poté do směsi nalejte vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujte, aby vznikl hladký bochník bez hrudek. Vypracované těsto v míse poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě.
Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem a škrobem. Pak do něj přidejte nakrájené jahody.
Z vykynutého těsta odebírejte rovnoměrné kousky. Každý v dlani zploštěte, přidejte trochu tvarohové náplně a zabalte. Buchty skládejte spojem dolů do máslem vymazaného pekáčku. Když je pekáček plný, potřete buchty rozšlehaným vejcem.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi půl hodiny dozlatova. Povrch buchet můžete ještě potřít dvěma lžícemi rozehřátého másla s jednou lžící rumu. Budou vláčnější.
Tip redakce: Pokud vás trouba zlobí, peče nestejnoměrně a výsledky jsou všelijaké, vsaďte na některou z nových trub MORA. „Využívají osvědčený patentovaný tvar vnitřního prostoru s klenutým stropem po vzoru tradičních pecí. Tento tvar byl nyní ještě vylepšen, nová je i konstrukci a umístění topných těles i rozložení ventilačních otvorů. Trouby pečou i při své extra velké kapacitě 77 l naprosto rovnoměrně. Mají automatické programy včetně parních a ještě vám poradí, na jakou pozici plech umístit. Navíc jsou úsporné a rychlé – předehřátí na 180 °C zvládnou za méně než 5 minut,“ radí Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.
Když se buchty pečou, připravte jednoduchou vanilkovou omáčku. Smetanu opatrně zahřívejte a vložte do ní vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Přiveďte téměř k varu a pak stáhněte z ohně. Vmíchejte med. Omáčku nechte vychladnout.
Hotové buchty nechte mírně zchladnout, pocukrujte a na talířku přelijte vanilkovou omáčkou. Je to velká dobrota, takže dost možná budete hned zítra péct další.
Erika a Kapka medu
Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Vaření pro mě není o vážení a dodržování přesného receptu podle pokynů. Vařit se má s fantazií a citem. Chuťové pohárky má totiž každý naladěné jinak. Popravdě nejsem žádná dietářka ani miss fitness. Preferuji u vaření i čehokoli jiného zdravý selský rozum,“ říká Erika.
Tip na úspornou chytrou troubu s automatickými programy
Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických pečicích programů včetně parních. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat, takže nezkazíte pokrmy, které jsou choulostivé na pokles teploty a vlhkosti, jako třeba právě buchty. Díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru po vzoru tradičních pecí peče rovnoměrně, k pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek a automatické čištění párou pomocí funkce ECO Clean. Trouba spadá do úsporné třídy A+.