V těchto dnech se v obchodech objevily pizzy Ristorante Dr. Oetker v nových obalech. Na základě řady testů je pizza Ristorante Dr. Oetker evropskou jedničkou v sortimentu mražených pizz, má tedy mnoho zákazníků a ty zajímá, zda jde jen o jiný obal nebo jestli se změnil i samotný výrobek. Obrátili jsme se proto přímo na výrobce a na naše dotazy odpovídá Alice Vaňková.
Proč jsou obaly pizzy Ristorante nyní jiné?
První pizzu Ristorante jsme uvedli na český trh v roce 1997. Neustále ji zlepšujeme, rozšiřujeme sortiment a zavádíme nové druhy podle přání zákazníků. Ti jsou zároveň i našimi rádci, velmi si ceníme připomínek a snažíme se plnit jejich přání. Spokojenost zákazníka je pro nás na prvním místě. Pizzu Ristorante si můžete koupit ve více než 30 zemích, bude vždy stejná a bude mít totožné složení. Spolu s tím chceme, aby i obaly byly moderní a zákazníkům se líbily, proto teď najdete Ristorante v obalech nových, ale k vylepšení došlo i u samotné pizzy.
Bude mít Ristorante i jiné složení těsta?
Ano, vylepšili jsme nutriční profil těsta a nová receptura nyní obsahuje o 30 % více vlákniny a o 18 % méně olejů. Je to dáno tím, že část standardní pšeničné mouky je nahrazena celozrnnou. Chuť nové receptury těsta je nerozeznatelná od stávající receptury, ale díky podílu celozrnné mouky je nová pizza Ristorante zdravější.
Jak je to u nové receptury s oblohou?
Rajčatový základ nově neobsahuje škrob ani žádná aditiva a u některých druhů došlo k vylepšení ingrediencí – například byl přidán vysoce kvalitní olivový olej, sýr Pecorino, méně tučný sýr (např. u Ristorante Speciale je nyní místo goudy směs sýrů eidam a mozzarella).
Obsahují pizzy Ristorante přidaná barviva a umělé příchutě?
Neobsahují ani barviva ani žádná aditiva. Pyšníme se tím prostřednictvím jasných pečetí na přední straně obalu. Pouze u Ristorante Salame používáme kouřové aroma.
Co dokážete říct o původu ingrediencí?
Ingredience pochází jak z Evropy, tak ze zemí mimo Evropu, proto nemůžeme tvrdit, že ingredience pochází z EU nebo z jedné konkrétní země. Dodávky se s novým uvedením na trh nemění. Z charty udržitelnosti bude vycházet nový projekt, který se bude zabývat získáváním surovin z místních zdrojů.
Těsto je mírně nepravidelné a má přirozenější tvar. Jaký je důvod? Je daný méně průmyslovým procesem výroby?
Mírně nepravidelný tvar těsta následuje trendy v oblasti stravování a pizzy vycházející z požadavků zákazníka na autentičtější produkt, který vzbuzuje pocit jedinečnosti a jedinečně vypadá. Těsto tak působí atraktivněji a přirozeněji. Proces výroby není méně průmyslový, ale vzbuzuje takový dojem.
Jak je to s použitím palmového oleje?
Ristorante se už nyní vyrábí bez použití palmového oleje, ale ne všechny naše značky se vyrábí bez něho. Pracujeme na recepturách, abychom eliminovali palmový olej, aniž bychom přišli o skvělou chuť. Pro pizzy, ve kterých používáme palmový olej, využíváme certifikovaný udržitelný palmový olej, zároveň jsme členy RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), iniciativy založené na podnět WWF. Z toho také nepřímo vyplývá, že vzhledem ke smlouvě uzavřené s RSPO nám není dovoleno vyjadřovat se o palmovém oleji v negativním kontextu. To znamená, že nesmíme v naší komunikaci uvádět, že jsme z našich receptur výslovně odstranili palmový olej.
Smíme pouze představit změny provedené ve složení a uvést, že během tohoto procesu došlo náhodou k odstranění palmového oleje. Je nám také dovoleno docela věcně vysvětlit, že nabízíme produktové řady, ve kterých se palmový olej nepoužívá. Nicméně primárním cílem je komunikovat, že využíváme palmový olej z udržitelného zemědělství.
Další dotaz směřuje přímo na nový obal pizzy Ristorante. Je recyklovatelný a certifikovaný FSC?
Ano, jak kartonová krabice, tak plastová fólie jsou recyklovatelné, ale ne certifikované FSC. Mimoto pracujeme na projektu, který vychází z charty udržitelnosti, kde hledáme materiály z udržitelných zdrojů a vyhodnocujeme možnost v budoucnu používat obal, který je zcela bez plastů.
Kolik druhů pizzy Ristorante v tuto chvíli nabízíte svým zákazníkům?
V portfoliu Ristorante najdete i pizzy, které neobsahují lepek ani laktózu. Je to Ristorante Mozzarella bez lepku a laktózy. Zachována je skvělá chuť, křupavé těsto i prvotřídní suroviny a je lehce stravitelná. Druhým výrobkem je pak Ristorante Salame bez lepku a laktózy. Má bohatý rajčatový základ, kvalitní bezlaktózový sýr, vrstvu chutného salámu a je ochucená směsí italských bylinek.
A co vegetariáni?
Myslíme i na ně a vybrat si můžou buď Ristorante Funghi s vrstvou žampionů nebo Ristorante Spinaci s čerstvým listovým špenátem a kombinací sýrů mozzarella a eidam na bohatém rajčatovém základu.
Děkujeme za rozhovor.
Další informace o Ristorante a také o dalších pizzách, které najdete pod značkou Dr. Oetker, objevíte na stránkách: www.oetker.cz/pribeh-pizzy