FACESTARŽivotní stylJídlo u žen ovlivňuje hormonální rovnováhu: Co jíst a nejíst?

Jídlo u žen ovlivňuje hormonální rovnováhu: Co jíst a nejíst?

Na základě vědeckých výzkumů jsme pro vás sestavili seznam potravin, které ovlivňují hormonální rovnováhu. Seznam se vztahuje na ženy každého věku.

Bílkoviny z drůbeže, ryb a sóji

Tyto zdroje bílkovin nepomáhají jen k budování svalové hmoty, ale výzkumy ukázaly, že dokážou ženám v menopauze pomoci se snižováním nadváhy. Podle některých studií sójové potraviny pomáhají ulevit od návalů horka, ale názory vědců nejsou v tomto ohledu jednotné. Tučné ryby, jako je losos, makrela či sardinky také pomáhají proti rozladám, nemocem srdce a rakovině.

Brukvovité plodiny

Brokolice, zelí, růžičková kapusta, květák, čínské zelí a další brukvovitá zelenina si poradí s nadbytečným estrogenem, a tak snižuje riziko rakoviny prsu. Příliš velké množství estrogenu se může objevovat v období přechodu u žen s nadváhou a obezitou.

Vitaminy skupiny B

Nedostatek vitaminů B-komplexu může způsobovat pocity deprese. Na tyto vitaminy jsou bohaté celozrnné potraviny a libové hovězí maso.

Chřest, melouny a potočnice

Tyto potraviny pomáhají proti potížím, které se často objevují ve středním věku: nadýmání.

Jídla, kterým by se každá žena měla vyhýbat

Cukr

Bílý i hnědý cukr, sirup s vysokým obsahem fruktózy – jakýkoli cukr u žen způsobuje zvýšené působení hormonů. Proto je důležité příjem přidaných cukrů omezit. Podle studie, kterou zveřejnili vědci z univerzity v Pittsburghu, se ženám, které přestaly konzumovat sladkosti a sladké nápoje, podařilo zhubnout lépe než těm, které nepřestaly.

Nápoje s obsahem kofeinu

Čaj a kávu je možné konzumovat se lžící nízkotučného mléka. Je však třeba mít na paměti, že nápoje s kofeinem můžou vyvolávat návaly horka. Jestliže se s těmtito potížemi potýkáte, omezte kofein.

Alkohol

Alkohol může způsobovat návaly horka stejně jako kofein. Jedna sklenice vína nebo piva po jídle neuškodí, ale pokud trpíte návaly horka, bude lepší alkohol vynechat.

Tučná jídla

Výzkum, kterému se podrobilo asi 17 000 žen, ukázal, že strava, která zahrnuje netučné potraviny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny, také výrazně redukuje výskyt návalů horka.

Ostrá jídla

Pokud chcete zamezit návalům horka, vynechte také ostré omáčky. Raději sáhněte po bylinkách a jemnějším koření.

Související články