Sekaná byla známá v českých zemích už od středověku. Jednalo se však o luxusní jídlo, které se připravovalo výhradně z kýty nebo svíčkové a maso se nemlelo, ale sekalo se nadrobno ručně. Všechno změnil až vynález mlýnku na maso. Dnes patří domácí sekaná podávaná s bramborovou kaší k našim nejoblíbenějším pokrmům a milují ji malí i velcí.
Správně nemá být ani suchá, ani moc tučná a na řezu kyprá a lákavá. Příprava sama o sobě není složitá, ale pečení není jen tak. Je potřeba dát pozor, aby sekaná při pečení nepopraskala. Vytekla by z ní totiž šťáva a lahodná chuť by byla tatam. Stačí ale znát několik triků.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 1 hodina
Potřebujete (na 4 až 6 porcí):
- 800 g mletého masa mix (vepřové a hovězí)
- 1 cibuli
- 150 g mrazeného hrášku
- 2 mrkve
- 1 lžíci dijonské hořčice
- sůl, pepř
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce, případně ještě 1 bílek na potření
- olej
Jak postupovat?
Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli, mrkev a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.
Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchnete o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch. Předejdete tak tomu, že rozpínající se vzduch během pečení roztrhá kůrku.
Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy – v ní se totiž sekaná snadno peče, drží tvar a méně praská. Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou. Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.
I když se to nezdá, na technice pečení velmi záleží. Formu se sekanou vkládejte až do trouby předem vyhřáté na 180 °C a při této teplotě ji pečte asi hodinu. Není dobré troubu během pečení zbytečně otevírat, protože se s každým otevřením dvířek sníží teplota a na výsledku to bude znát. Nevyplatí se ani péct při vyšší teplotě, aby byla rychleji hotová; zcela jistě by popraskala. Hotovou sekanou podávejte tradičně s bramborovou kaší, ale vynikající je třeba s topinkou, jogurtovým dipem a ajvarem.
TIP! Jestli máte doma dosluhující sporák, který pamatuje lepší časy a vysokou spotřebou energie ukrajuje z rodinného rozpočtu, je nejspíš čas ho vyměnit za nový s moderní varnou deskou a všestrannou troubou s rovnoměrným, přesným pečením a dalšími vymoženostmi.
Třeba za elektrický sporák MORA C 8678 BS v úsporné třídě A. Má odolnou sklokeramickou desku se čtyřmi rychlými Hi-Light zóny, dvěma dvojitými Duo zónami a nosností až 100 kg. Multifunkční XXL trouba má i při šířce sporáku 50 cm nezvykle velkým využitelný objem 70 l a peče naprosto rovnoměrně díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru inspirovanému tradiční pecí. Má velký průzor a kvalitní osvětlení, takže nemusíte během pečení zbytečně otevírat dvířka a plýtvat energií. Je vybavená 11 pečicími programy včetně dvou parních a úctyhodným teplotním rozsahem 50-275 °C.
Skvělá je i možnost zdravého horkovzdušného fritování s minimem tuku nebo unikátní program pro přípravu mražených jídel bez předehřívání trouby. Potěší tiché a šetrné zavírání dvířek trouby, teleskopický výsuv nebo praktický úložný prostor pro příslušenství v podobě roštu, mělkého plechu a XXL pekáče o objemu 8 l. O snadnou údržbu vnitřního prostoru se postará funkce ekologická EcoClean i bez chemie a katalytický smalt krytu ventilátoru.