Vědecké výzkumy odhalily zajímavou souvislost obliby pálivých jídel a určitých povahových rysů. Jestliže máte rádi pálivá jídla možná budete dobrodruh.
Studie z roku 2013, která se objevila v amerických odborných časopisech, popisuje velké množství faktorů, které mají na oblibu ostrých jídel vliv. Jsou to vlivy společnosti a kultury, předchozí zkušenosti s kapsaicinem, fyziologické rozdíly ve vnímání pálivosti a povahové rysy.
Jak souvisí pálivá jídla s povahou
Podle této studie jsou pro lidi, kteří častěji vyhledávají jídla s chilli papričkami, důležité pocity. Tito lidé mají potřebu vyhledávat nové komplexní prožitky a jsou citliví na odměnu za určité chování. Toto zjištění potvrzuje hypotézu, že povaha má vliv na to, zda máte či nemáte rádi pálivá jídla.
Koření pro zdraví
Koření je dobré nejen pro chuť, ale také pro zdraví. Výzkumy z roku 2014 ukazují, že zdravé složky různých druhů koření, jmenovitě flavonoidy působí jako antioxidanty a snižují riziko chronických nemocí.
Konkrétně kapsaicinu se vědci věnovali velmi obšírně a zkoumali jeho vliv na snižování rizika rakoviny, a to už při malých nebo středně velkých dávkách. Mnoho vědeckých studií uvádí, že při větších dávkách koření se jeho prospěšnost zvyšuje. Pravidelná konzumace různých druhů koření tedy určitě nabízí mnohem více užitku než jen chutnější jídla.
Pro každého se najde vhodný druh papričky
Jestliže neholdujete extrémním zážitkům, ale mírná pálivost je vám příjemná, vyzkoušejte sladší papriky, které obsahují velmi malé množství kapsaicinu. Pálivost jídel můžete pomalu zvyšovat křenem, wasabi nebo papričkami jalapeño.
Mějte na paměti, že pálivost můžete vždycky přidat, ale nikdy ubrat. Ty nejpálivější papričky by se měly používat pouze na přípravu pokrmů pro ty, kdo mají pálivou chuť rádi a jsou na ni zvyklí. Lidé, kteří vyhledávají zážitky, si pálení budou užívat. Z různých druhů papriček, od těch zcela sladkých přes mírně pálivé až po ty nejpálivější, si může vybrat každý.