Španělské ptáčky patří bezesporu k nejoblíbenějších českým jídlům. Svůj původ nemají ve Španělsku, jak by mohl napovídat název receptu, ale nejspíš na dvoře císaře Rudolfa II., kde vařili i španělští kuchaři. Během staletí se recept měnil, až získal svoji dnešní podobu. Dnes jde o dušený závitek z hovězí roštěné naplněný anglickou slaninou, párkem, vajíčkem a kyselou okurkou, které vytvářejí na řezu krásnou barevnou strukturu.
Ingredience:
Na čtyři větší porce s osmi ptáčky si připravte:
- 1 kg hovězích plátků (cca 8 plátků)
- 5 větších cibulí
- 4 vařená vajíčka
- 8 mini párků
- plnotučnou hořčici
- kyselé okurky
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- 0,5 kg rýže
- asi 300 ml vody
Postup
Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete ze všech stran. Z jedné strany maso potřete plnotučnou hořčicí a na plátek masa položte kyselou okurku, párek a půlku vajíčka. Plátek masa srolujte a za pomocí nitě nebo párátka maso zajistěte, aby náplň nevypadla.
Do většího pekáče vložte nakrájenou cibuli a položte na ni připravené ptáčky. Potřete je ještě hořčicí a vše podlijte vodou. Vložte do trouby předem předehřáté trouby 220 °C a nechte maso zprudka opéct po dobu asi 30 minut. Poté pekáč zaklopte víkem, a snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě zhruba 1,5 až 2 hodiny doměkka.
Jakmile jsou ptáčci upečení, odležte je bokem a šťávu přelijte do hrnce. Přidejte hovězí vývar a vše rozmixujte za pomocí tyčového mixéru. Rozmixovanou omáčku nechte ještě 5 minut vařit. V případě potřeby dochuťte solí. Podávejte s vařenou rýží nebo houskovým knedlíkem. Dobrou chuť!
Tip redakce:
Peče vaše trouba nerovnoměrně? Máme pro vás tip na chytrou kombinovanou troubu MORA VTCS 777 BX v nerezovém provedení. Extra velký objem 77 l a rovnoměrné pečení jsou samozřejmostí. Trouba vám kromě tradičního pečení otevře dveře k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmů.
Disponuje funkcí páry, a proto nabídne dokonalé výsledky nejen při pečení pečiva, ale i zdravou a chutnou přípravu masa, ryb i zeleninových pokrmů. Má i teplotní sondu a 22 automatických pečicích programů včetně programů pro pečení dezertů, chleba, drůbeže, pozvolné pečení při nízké teplotě nebo třeba pravou pizzu. Vyberte pouze typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu v úctyhodném rozmezí 30-300 °C i správný typ ohřevu, čas přípravy a navrhne i doporučené umístění v troubě.
Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li páru, povrch bude křupavější. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. O snadné vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více.