FACESTARAutotestSsangYong Torres EVX: Odvážně stylový kamarád do zásuvky vytáhne hravě na nabití...

SsangYong Torres EVX: Odvážně stylový kamarád do zásuvky vytáhne hravě na nabití přes 400 km!

SsangYong je značka, která má své kořeny v Jižní Koreji a během své historie se stala známou především díky svým cenově dostupným SUV, která si získala oblibu mezi zákazníky po celém světě. Stejně tak začíná expandovat i na poli elektromobilů. V rámci našeho týdenního testování jsme si vyzkoušeli všechny možnosti, které tento elektromobil na trhu nabízí.

Odvážný kousek

Elektromobil Torres EVX 73.4 je vozidlo na které jsme se v redakci tešili. Již na první pohled vás okamžitě upoutá svou jedinečností a futuristickým designem. Díky jeho odvážnému stylu, promyšleným detailům podtrhuje jeho pokrokovost. Vývojáři a designéři tohoto modelu se rozhodli vsadit na zcela odlišný přístup k elektromobilitě. Na první pohled si hned všimnete, že Torres EVX nemá tradiční masku chladiče, jakou byste očekávali u vozidel inspirovaných například jeepy.

Místo toho se zde nacházejí nízké světlomety, které jsou harmonicky doplněny vodorovnými světelnými panely. Nejenže přispívají k modernímu vzhledu vozidla, ale zároveň slouží jako jedinečný prvek, který zdůrazňuje elektrickou povahu vozu.

LED světlomety jsou právem navrženy tak, aby zároveň poskytovaly dostatečné osvětlení pro bezpečnou jízdu. Vodorovné světelné panely dodávají vozu na šířce a opticky jej rozšiřují, což přispívá k jeho stabilnímu a sebevědomému vzhledu na silnici.

Zelený pohled

Nadčasová Forest zelená v kombinaci s černou střechou vytváří dojem, že námi testovaný model patří do světa, který je teprve před námi. Tento barevný kontrast přitahuje pozornost, stejně tak symbolizuje harmonii mezi přírodou a moderní technologií. Všudypřítomná zelená barva nám připomíná ekologické aspekty elektromobility, eleganci a punc exkluzivity.

Torres EVX je výjimečný také díky svým pokročilým technologiím a designovým prvkům, které zvyšují komfort a privátní prostředí na palubě vozidla. Jednou z těchto sofistikovaných funkcí jsou speciální skla se zvýšeným tónováním označené jako „PRIVACY GLASS“.

Tato inovativní technologie tónovaných skel je instalována v zadních bočních dveřích a ve dveřích zavazadlového prostoru vozidla. Co dělá tato skla tak výjimečná a proč jsou stále populárnější mezi majiteli automobilů? Představte si situaci, kdy jedete na dlouhou cestu s rodinou nebo přáteli, a chcete si užít příjemnou atmosféru v autě bez vnějších rušivých vlivů. Tónovaná skla poskytují vysokou úroveň soukromí, což znamená, že lidé zvenku nemají přímý pohled do interiéru vozidla. Cestující se tak mohou cítit více uvolněně a chráněni před nežádoucími pohledy kolemjdoucích.

Navíc, tato speciálně navržená skla přispívají k ochraně interiéru vozu před přímým slunečním zářením. Sluneční paprsky mohou být nejenom nepříjemné, ale také způsobují zahřívání interiéru, což může v horkých letních dnech výrazně ovlivnit pohodu cestujících. Tato skla pomáhají rovněž snižovat přehřívání vozidla tím, že odráží část slunečního záření, čímž udržuje příjemnou teplotu uvnitř auta.

Bez zbytečných kudrlinek

Když se podíváme na technické parametry, Torres EVX 73.4 Elektromotor disponuje výkonem 152 kW, což odpovídá zhruba 207 koňským silám. Tento výkon je více než dostatečný pro dynamickou a plynulou jízdu, kterou od moderního elektromobilu očekáváme. Elektromotor je navržen tak, aby poskytoval okamžitý točivý moment, což znamená, že akcelerace je plynulá a bez prodlev. To je jedna z výhod, které elektromobily obecně nabízejí ve srovnání s tradičními vozidly se spalovacími motory.

Krok k budoucnosti

Po týdnu stráveném za volantem tohoto elektromobilu jsme se schodli, že Torres EVX nabízí zajímavou alternativu pro ty, kteří hledají rodinné SUV s ekologickým pohonem. Jízda je hladká a tichá, což přidává k celkovému komfortu. Navíc elektromobilita přináší nejen ekologické výhody, ale také potenciální finanční úspory díky nižším provozním nákladům a možným dotacím. Pro SsangYong je tento model důležitým krokem k budoucnosti, která je nejen o cenové dostupnosti, ale i o udržitelnosti a inovacích.

Tichost elektromotoru vytváří klidnou atmosféru v kabině, což ocení nejen řidič, ale i pasažéři. Tento klid je přerušován pouze zvuky okolní přírody nebo hudbou z prémiového zvukového systému, což z každé cesty dělá jedinečný zážitek. Díky výkonnému motoru je reakce na plynový pedál okamžitá, což umožňuje snadné předjíždění a jízdu i v náročnějším terénu.

Autonomii vozu zajišťuje baterie o kapacitě 73,4 kWh, která poskytne dostatečný dojezd přes 400 km na jedno nabití pro běžné denní používání i víkendové výlety mimo město. Nabíjení je možné doma prostřednictvím klasické zásuvky, nebo rychleji pomocí veřejných nabíjecích stanic, které se stávají stále dostupnějšími. V našem případě se spotřeba většinou pohybovala v rozmezí do 20 kWh na 100 kilometrů, což je hodnota, kterou lze považovat za relativně příznivou pro běžný provoz. Toto číslo však není konstantní a výrazně se mění v závislosti na různých faktorech, jako je typ silnice, rychlost jízdy či povětrnostní podmínky.

Při jízdě po dálnici spotřeba vzrostla k 23 kWh. To je způsobeno především konstrukčními vlastnostmi vozu, jako je vysoká přední část a celkové impozantní rozměry, které sice přispívají k pohodlí a bezpečnosti, ale zároveň zvyšují odpor vzduchu při vyšších rychlostech. Tento aerodynamický odpor se pak přímo promítá do vyšší spotřeby energie, což je jev, který je znatelný u většiny elektromobilů.

Nezastavujeme

Naopak, když jsme se pohybovali v městském prostředí, spotřeba klesla na přibližně 19 kWh na 100 kilometrů. To je dáno především přerušovanými častými zastávkami a rozjezdy, což paradoxně umožňuje nižší spotřebu díky nižším rychlostem a efektivnímu využití rekuperace energie. Při jízdě na okresních silnicích, kde tempo jízdy bývá plynulé a rychlost se pohybuje na střední úrovni, byla spotřeba ještě o něco nižší, konkrétně kolem 18 kWh. Tyto hodnoty naznačují, že elektromobil je schopný dosáhnout optimální efektivity zejména při plynulé jízdě bez častého zastavování.

Během našeho celého testování panovaly letní teploty, které mohly mít rovněž vliv na energetickou náročnost samotného vozu. Vysoké teploty totiž mohou ovlivnit výkon baterie, a ačkoliv v menší míře, stále představují faktor, který nelze úplně zanedbat. V rámci testování jsme zjistili, že na jedno plné nabití lze s tímto vozem ujet zhruba 420 kilometrů. Hodnota 444 kilometrů, kterou automobil deklaruje při plném dobití a s vypnutou klimatizací, zas není tak daleko od sebe.

Energie za půl hodiny

Dalším pozitivem, které jsme zaznamenali, je schopnost vozu využívat lithium-železo-fosfátový (LFP) akumulátor, který můžete v klidu nabíjet výkonem až 300 kW. Tohle je hodnota, která není běžná u většiny elektromobilů od mainstreamových značek, dává tomuto vozu jasnou konkurenční výhodu. Díky tomuto baterku nabijete z 10 na 80 % kapacity za pouhých 36 minut při použití vysoce výkonné nabíječky. V případě využití 100kW rychlonabíječky, čas potřebný k dosažení stejného stupně nabití se prodlouží jen na 42 minut, což je stále velmi přijatelná doba, zejména na delších cestách.

archiv redakce facestar

Krok vpřed

Interiér modelu EVX je skutečně revolučním krokem vpřed, což je patrné na první pohled. Moderní koncepce designu, která zásadně mění vnímání tradičního interiéru Torrese, vás zcela jistě dostane jako nás v redakci. Na rozdíl od běžného modelu Torres, kde je interiér více konzervativní, elektro mobil EVX vsadil na futuristický design, který zaujme nejen svou estetikou, ale také funkčností.

archiv redakce facestar

Dominantními prvky jsou dvě propojené obrazovky 12,3“, které tvoří centrální bod ovládání vozu. Každá z obrazovek nabízí křišťálově čistý obraz a intuitivní ovládání, což zajišťuje, že všechny potřebné informace máte vždy na dosah ruky. Vzhledem k tomu, že trend digitalizace interiérů automobilů nadále roste, očekává se, že i standardní verze Torrese v rámci připravovaného faceliftu převezme některé z těchto moderních prvků.

Tím nejvýraznějším aspektem interiéru EVX je bezesporu výběr použitých materiálů. Každý detail je pečlivě promyšlen, aby nabídl co nejvyšší komfort a estetický dojem. Od měkkých kožených potahů včetně koženého volantu, adaptivního tempomatu až po elegantní kovové akcenty, které dodají pocitu pohodlí a luxusu.

Již zmíněné obrazovky tvoří klíčovou součást interiéru, jenž se pyšní nejen vynikající kvalitou obrazu, ale také svou všestranností. Například parkovací kamera, která je součástí kamerového systému, nabízí nejen standardní pohledy, ale i 3D model vozu. To jsme si sami v praxi vyzkoušeli na parkovišti.

Načítání různých funkcí, jako je navigace probíhá naprosto v klidu a bez zbytečných zaseknutí. Stejně tak dotyková tlačítka, která jsou součástí ovládacího panelu jsou optimálně velká.

Widget navíc

Pro panel klimatizace stačí „vytáhnout“ jako widget na pravé straně obrazovky, zde si jednoduše nastavíte vše co vám vyhovuje a požadujete. Tento designový prvek je sice drobnost, ale může způsobit, že během jízdy je ovládání méně pohodlné, než by mohlo být. Po chvíli manipulace jsme si na tuto vychytávku zvykli.

Interiér EVX byl navržen s ohledem na pohodlí všech cestujících. Prostorná zadní sedadla nabízí dostatek místa i pro dospělé cestující bez problémů. Praktickým detailem jsou roletky v zadních dveřích, které přijdou vhod zejména při převozu dětí v autosedačkách.

Zavazadlový prostor je dostatečně velký, a navíc nabízí i menší odkládací prostor pod podlahou, což je ideální pro uskladnění menších předmětů. I když jsou zadní sedadla mírně nakloněná, což omezuje převoz vyšších zavazadel, stále je možné sem umístit koloběžku nebo kolo.

Interiér nabízí i další praktické řešení pro převoz drobností, jako je velký prostor v loketní opěrce mezi předními sedadly, který je navíc vybaven bezdrátovou nabíječkou pro telefony. V hlavových opěrkách jsou pak integrovány háky na kabelky, což je skvělý detail pro každodenní použití.

Hodnocení: 99,89 %

Torres EVX je tedy nejen designově atraktivní, ale také technicky vyspělý automobil, který nabízí vše, co moderní řidič od elektromobilu očekává. Je to vozidlo, které spojuje eleganci, výkon a ohleduplnost k životnímu prostředí, a tím nastavuje nový standard v oblasti elektromobility. Pokud hledáte auto, které není jen dopravním prostředkem, ale také vyjádřením vaší vize budoucnosti, Torres EVX 73.4 Elektromotor je za nás tím pravým vozem pro vás.

+ Velký dojezd na jedno nabití
+ Příjemná a pohodlná sedadla
+ Prostorný do detailu propracovaný interiér
+ Velké množství odkladacích ploch

– Testování pouhý týden

Související články