Podzim je tu a spolu s ním i oblíbené dýňové recepty. Jsou zdravé, nenáročné na přípravu a skvělé i jako hlavní jídlo. Zkuste si s námi připravit salát s pečenou máslovou dýní. Pokud jste doteď dýni, neboli tykev, opomíjeli, odteď ji budete navždy milovat.
Ingredience:
- 1 malá máslová dýně
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- lžička provensálského koření
- 200 g halloumi sýru
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- lžička medu
- mix salátů
- balzamikový ocet na pokapání
Postup:
Máslovou dýni oloupejte, důkladně omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na větší kostky, které v míse dobře promíchejte se solí, olivovým olejem a provensálským kořením. Takto připravenou dýni rozložte na plech s pečícím papírem a pečte v předem předehřáté troubě při 200 °C, dokud nezměkne.
Jestli právě hledáte troubu, která peče opravdu rovnoměrně, sáhněte například po vestavné troubě MORA VTPS 547 BX s patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru starých kamenných pecí a už nikdy nebudete muset plech „otáčet“. Trouba má i parní funkci, která se skvěle hodí nejen pro zdravou přípravu zeleniny, ale i ryb nadýchaného pečiva a moučníků.
Mezitím, co se zelenina peče, na pánvi nasucho opečte zhruba půlcentimetrové proužky sýru halloumi. Je to lahodný kyperský polotvrdý sýr z ovčího či kozího mléka, který se při opékání neroztéká.
Nakonec připravte na velký talíř mix dobře omytého zeleného salátu, posypte jej nasekanými vlašskými ořechy a přidejte pár kousků teplé pečené dýně a sýru halloumi. Zakápněte medem a balzamikovým octem.
Tip: Zmíněná vestavná trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí v nerezovém provedení s úpravou proti otiskům prstů se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků. Patentovaný vnitřní klenutý tvar trouby umožňuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu pro perfektní výsledek pečení. Výkonná trouba s objemem 70 l má řadu programů včetně klasického a horkovzdušného pečení s párou. Má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev, rozmrazování a automatické pyrolytické čištění.