FACESTARKrásaVyrážka ze sluníčka: Tak trochu jiná alergie

Vyrážka ze sluníčka: Tak trochu jiná alergie

Naskákaly vám najednou při opalování na těle červené puchýřky, které vás svědí? Zato může „alergie na slunce“! Víme, co na ni platí a jak se potíží rychle zbavit tak, abyste nemuseli být schovaní doma!

Trochu jiná alergie

Většinou se jedná spíše o kopřivku než o alergii na slunce. Tou totiž trpí jen malé množství lidí, a to od narození, Kdežto kožními potížemi způsobenými sluncem trpí každý pátý Čech, kdykoli v průběhu života.

Při skutečné alergii tělo produkuje velké mnnožství protilátek proti alergenu – jde o přehnanou autoimunitní reakci, která se projeví zejména uvnitř organismu, její vnější, viditelné projevy nemusejí být na kůži patrné. Dá se říci, že se mohou projevovat stejně jako u jiné alergie – nevolností, v extrémním případě celkovým kolapsem. Skutečná alergie na slunce je ale zcela ojedinělým jevem.

Pokud se vám na těle objevily pupínky, drobné puchýřky nebo velké červené skvrny a strupy, umocněné výrazným svěděním i pálením, nemusí být viníkem jen slunce, ale třeba i opalovací krém či parfém, který vám právě v kombinaci se slunečními paprsky nesedí. Lékaři se setkávají se třemi druhy reakcí:

Paže plné malých pupínků

Diagnóza: Mallorka akné

O co jde: Na vzniku zanícených pupínků, které vypadají jako běžné akné, se podílí vzájemná reakce slunečního záření a chemických látek, které se vyskytují v některých opalovacích a kosmetických prostředcích.

Pomoc: Hodně tekutin, dva až tři dny oděv s dlouhým rukávem, později místo opalovacího krému použít zklidňující nemastný gel, místo parfému použít deodorant.

Červené skvrny či puchýřky

Diagnóza: Fotoalergická či fototoxická reakce

O co jde: Hlavními příznaky jsou červené skvrny, pupínky, puchýřky a strupy, někdy může být kůže zhrublá. Hlavně vás však bude velmi silně svědit. Objevuje se v případech, kdy se opalujete či dlouhodobě sluníte a zároveň požíváte některé léky k tomu nevhodné (antibiotika, antiseptika…).

Pomoc: Návštěva lékárny, kde vám poradí typ antihistaminik (prášků či kapek proti alergii), pomohou chladivé obklady a stín.

Svědivé fleky ve výstřihu či podpaží

Diagnóza: Polymorfní světelná dermatóza

O co jde: Projevuje se pupínky a červenými výrazně svědivými fleky v místech nejvíce vystavených slunci: ramena, paže, lýtka. Jde o nejčastější formu poškození pokožky sluncem. Vzniká hned pár hodin po působení slunečního záření na pokožku, kterou jste předtím před sluncem schovávali a není tak na paprsky vůbec připravená. Proto se kromě léta objevuje i na jaře.

Pomoc: Zklidňující gel, antihistaminikum, které vám doporučí odborník v lékárně, hodně pít, volný oděv a další. V tomto případě je důležitá i prevence – postupné a pomalé přivykání si slunci za pomoci ochranných prostředků.

Ochrana je jistota

Představujeme sluneční kosmetiku PIZ BUIN z řady Alergy, jenž je vyvinutá speciálně pro citlivou až alergickou pleť. Chraní pleť celodenní hydratací a předchází vysoušení a loupání pokožky. Neobsahuje barviva a látky
vyvolávající alergie.

Opalovací mléko ALLERGY SUN SENSITIVE SKIN LOTION je vyvinuto speciálně pro citlivou pokožku, kterou zanechává hydratovanou po celý den. Komplex CallmanelleTM pokožku vystavenou slunci zklidňuje během celého opalování. Neobsahují parabeny.

Opalovací sprej pro citlivou pokožku se jednoduše aplikuje, zanechává pokožku hydratovanou celý den a zabraňuje jejímu loupání. V prodeji s ochranným faktorem SPF 15 a SPF30.

Na pláž si přibalte i krém na obličej, jenž je vyvinutý speciálně pro citlivou pleť. Dodává potřebnou hydrataci celý den. Navíc je odolný vůči vodě.

Nezapomínejte také ošetřit kůži po opalování. Přejeme krásné léto bez spálení.

Související články