FACESTARMódaKupujete si správnou velikost bot? A víte, jak si je správně vyzkoušet?

Kupujete si správnou velikost bot? A víte, jak si je správně vyzkoušet?

Kde jsou ty časy, kdy si lidé nechávali šít boty na míru! Takové boty padly naprosto perfektně a nějaké otlačeniny, potažmo deformity chodidel nehrozily. Dnes si nechává šít boty málokdo, většinou si vybíráme z konfekce, ale to se sebou nese riziko, že nám boty ne zcela padnou.

Znáte to, italská velikost 38 nebo rozhodně to samé jako boty v této velikosti z Německa. Proto je třeba si obuv skutečně dobře vyzkoušet, aby vašim nohám odpovídaly co nejlépe. Pokud si pořídíte boty ve špatné velikosti, hrozí deformity prstů, otlaky, vbočený palec, kladívkové prsty, opotřebování kloubů, nebo dokonce artritida. A navíc ta bolest, než si boty vyšlápnete! Proto rozhodně neriskujte a naučte si vybírat obuv ve správné velikosti.

Jak na to?

Obuv nakupujte odpoledne

Asi jste si všimli, že se vaše nohy v průběhu dne mění. Odpoledne jsou nohy poněkud nateklé, což je ten pravý čas, kdy si máte boty nakupovat a hlavně zkoušet. Boty si vyzkoušejte ve stoje, nikoliv pouze v sedě. V botách se dostatečně projděte a rozložte váhu. Nezapomeňte pečlivě vyzkoušet obě boty. Pokud padne jedna, není záruka, že padne i druhá.

zdroj: archiv freepik

Vaše chodidla mohou být totiž do značné míry rozdílná. V botě byste měli mít možnost zahýbat pohodlně palce, bota by měla být o půl centimetru větší, než vaše noha. Nejenom malá bota je bota špatná, i větší boty mohou přivodit problémy.

Proto zkontrolujte, zda bota doléhá na konec nohy a nevyzouvá se. A hlavně, boty v nesprávné velikost nekupujte ani tehdy, když se vám tak strašně líbí a ve vaší devětatřicítce je zrovna nemají. Věřte, že takové utrpení za tu krásu rozhodně nestojí!

Související články