Jablečných receptů existuje nespočet. Od těch jednoduchých a rychlých, až po ty, které na výbornou zvládají snad jen špičkový kuchaři. Dezert, který si ale rozhodně musíte připravit, je naprostý základ, který z podzimních jablek můžeme udělat – pečená jablka.
Ovšem nejsou to jen jablka, která na podzim zaplavují naše kuchyně. My pro vás vyzkoušeli i skvělé zapečené hrušky. Vyzkoušejte oba recepty a dejte nám vědět, který jste si zamilovali více.
Pečená jablka
Ingredience:
1/4 šálku třtinového cukru
1 čajová lžička skořice
1/4 šálku nasekaných ořechů dle chuti
1/4 šálku rybízu nebo nasekaných rozinek
1 lžíce másla
3/4 šálku vařící vody
Předehřejte troubu na 190°C. Z jablek vydlabejte jadřinec, tak, aby na spodní části zůstal cca 1 cm jádra bez porušení. Pokud používáte ostrý nůž, nejprve si vyřežte oblast, kterou chcete odstranit a pak ji vydlabejte malou lžičkou. Jablka opláchněte a osušte.
V misce smíchejte třtinový cukr, skořici, rybíz nebo sekané rozinky a sekané ořechy. Jablka vložte do zapékací mísy, naplňte vytvořenou směsí a navrch dejte čtvrtinu čajové lžičky másla.
Do spodní části mísy nalijte vařící vodu. Pečte na 190°C po dobu 30 až 45 minut, dokud jablka nejsou upečená, jejich konzistence má být jemná, ale ne kašovitá. Vyjměte z trouby a polijte šťávou ze zapékací mísy.
Náš tip: Úžasně chutnají s vanilkovou zmrzlinou.
Zapečené hrušky
Postup:
Rozehřejte troubu na 190°C. Rozkrojte hrušky na polovinu a vydlabejte jádro s peckama. Vložte do zapékací mísy. Smíchejte máslo se sýrem a vložte do vydlabaného jadřince. Posypte nasekanými ořechy a pokapte medem. Pečte odkryté v troubě na 190°C po dobu asi 20 minut, nebo dokud nepůjdou hrušky snadno propíchnout vidličkou.
Hrušky lze opět podávat se zmrzlinou, ale jsou výborné i s červeným vínem. Jezte ještě teplé.