FACESTARZdravíŽivot bez lepku: Takto s tím žiju já a není to vážně...

Život bez lepku: Takto s tím žiju já a není to vážně nuda!

Jednoduše řečeno, bezlepková dieta je jediným lékem pro všechny Celiaky. Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění, které je vyvolané nesnášenlivostí lepku neboli glutenu, který nalezneme ve svrchní části obilných zrn. Pozornost tedy spadá na všechny výrobky, kde jsou obsaženy obiloviny jako pšenice, ječmen, žito ale i oves, kterým se musí osoby s nesnášenlivostí na lepek vyhýbat.

Co to bezlepková dieta je a kdo ji musí dodržovat?

Uvádí se, že nemoc se objevuje geneticky, a proto pokud se někomu z rodiny celiakie prokáže, doporučuje se, aby se nechali vyšetřit i přímí příbuzní. Výrobky, které jsou určeny vyloženě pro bezlepkovou dietu, bývají celosvětově označovány symbolem přeškrtnutého klasu. Jakmile se s bezlepkovou dietou sžijete, zjistíte, že spousta potravin je i přirozeně bezlepková. Na takových však přeškrtnutý klas nenajdete, ale postupem času se již naučíte číst na obalech jednotlivých výrobků a nebude pro vás problém je vyhledat.

Můj příběh

Mně osobně byla celiakie zjištěna přibližně před sedmi lety, kdy jsem již delší dobu trpěla zažívacími ale i jinými zdravotními obtížemi. Díky tomuto zjištění byla celiakie objevena i u mého otce a sestry, čímž se potvrzuje pravidlo, že nemoc bývá většinou geneticky sdílena. Spousta lidí, když se dozví, že má nesnášenlivost lepku, začíná panikařit, protože si neumí představit, jakým způsobem se začne stravovat. I pro nás to bylo zpočátku složité, přejít na bezlepkovou stravu. Ještě před pár lety nebyl výběr bezlepkových potravin tak rozsáhlý a povědomí bylo také chudší, než je tomu dnes. Pokud člověk začne dietu dodržovat na 100%, rychle pocítí změnu k lepšímu a to je přeci tou největší motivací.

Bezlepková dieta dnes

V současné době je k dispozici již nepřeberné množství potravin. Ze společností, které se na bezlepkovou dietu zaměřují, mohu zmínit především firmu Schär, která na našem trhu nabízí pro celiaky doslova gurmánské menu, a to jak hotových výrobků, tak i surovin, ze kterých si můžete upéct vaše oblíbené dobroty. Pokud si z bezlepkového vaření uděláte koníček stejně jako my, brzy zjistíte, že bezlepková dieta je nejenom zdravá. Naučíte se totiž vybírat si pouze kvalitní potraviny a začnete se tak stravovat mnohem lépe a jak já ráda říkám i luxusněji. V dnešní době se můžeme setkat i s trendem, který udává bezlepkovou dietu jako životní styl a to nejen pro celiaky.

Seriál bezlepku

Vzhledem k tomu, že se na mě obrací spousta lidí s radou o bezlepkové recepty, rozhodla jsem se pro vás, ve spolupráci s magazínem Facestar a dalšími značkami, připravit seriál o bezlepkovém vaření s mými ověřenými recepty. Věřím, že se na naše bezlepkové vaření těšíte a že vám budou mé recepty chutnat.

Napište mi email na bara@facestar.cz jak Vy jste se s celiakií poprali a přidejte i své recepty ráda vám je uveřejním na našem magazínu.

Související články