Měla by být výživově bohatá. Po ránu vás fantasticky nastartuje a poskytne pořádnou dávku energie. Taková je dokonalá snídaně! Zajímá vás, jak třeba vypadá snídaně v Itálii nebo ve Skandinávii?
Podle průzkumů snídá během týdne až 85 % lidí doma. Na snídani si můžete nejen pochutnat, ale je důležitá především proto, aby vám dodala potřebné množství energie a elánu na nadcházející den, a vy jste tak byli připraveni na všechny nástrahy, které na vás čekají. Vědí to i ve světě, proto si první ranní jídlo dopřávají vydatné a plnohodnotné. Nahlédněte s námi do vybraných evropských kuchyní a poznejte tradiční snídaňové rituály ve světě.
Jaké chutě mají Evropané?
Velká Británie
Angličané snídani pojímají ve velkém stylu a rádi od stolu odcházejí dobře najedení. Podávané pokrmy jsou typicky slané a tepelně upravené. Na talířích tak můžete najít například vařené párky, praženou slaninu, žampiony, vejce, vařená rajčata, fazole a k tomu přikusovat toust nebo opečený chléb. V této zemi je první jídlo dne vnímáno jako příležitost k setkání a družení se, a to zvláště o víkendech, kdy je více času a rodina nemusí nikam spěchat.
zdroj: archiv Storyblocks
Rusko
Vydatné suroviny na přípravu preferují také v Rusku. Rusové mají rádi snídaně, které je udrží v kondici, syté a dají jim dostatek energie. Tu potřebují hlavně k výkonu své práce. Proteiny, chléb a mléčné výrobky jsou proto důležitými složkami snídaně v této zemi.
Itálie
Snídaně v Itálii nemá klasické menu. Na většině míst v Itálii snídají šálek cappuccina nebo caffe latte s pečivem nebo koláčem. Díky pronikání ostatních evropských kuchyní se stává klasickou snídaní také pečivo s marmeládou a máslem, sušenky a jiné sladkosti.
zdroj: archiv Storyblocks
Skandinávie
Tradiční skandinávská snídaně se obvykle skládá z celozrnného pečiva s máslem, medem, marmeládou nebo pikantní pomazánkou, sýry, šunkou nebo klobásou. Stále populární jsou kaše vyrobené z různých obilovin. Snídaně je považována za velmi důležité jídlo, protože mnoha Skandinávcům začíná pracovní den před osmou hodinou, a je tedy nutné zůstat nasycený až do oběda.