Základem stravy v průběhu celého těhotenství by měly být potraviny bohaté na minerály, vitaminy a další látky, které pozitivně ovlivňují vývoj plodu a pomáhají předcházet případným vývojovým vadám. Vybrali jsme nejdůležitější živiny, které by v žádném těhotenském jídelníčku neměly chybět.
Vitaminy skupiny B
Nastávající maminka by podle expertů měla během dne přijmout nejméně 400 mikrogramů; zvlášť důležitý je vitamin B2 (riboflavin), který se podílí na trávení cukrů, tuků a bílkovin, pomáhá zmírnit migrény a posiluje vlasy i nehty. Najdete ho v potravinových doplňcích, ale i v kvalitních cereáliích, játrech nebo kvasnicích. Ze zeleniny jsou nejlepšími zdroji chřest a hrášek.
Vitamin C
Je klíčový pro imunitu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zkracuje délku nachlazení a je to silný antioxidant. Vitamin C najdeme především v zelenině a ovoci, mezi jeho nejvýznamnější zdroje patří (kromě obligátních citrusů) šípky, zelí, brokolice, růžová kapusta a červená paprika, z ovoce pak kiwi a černý rybíz. Dopřávejte si je v hojném množství!
Vápník
Když jste těhotná, vaše tělo vstřebá z jídla dvakrát víc kalcia než jindy, takže to s ním není třeba přehánět. Doporučenou denní dávku 1 000 miligramů byste ale dodržet měla, vápník je totiž klíčový pro zdraví zubů a nehtů, nervové soustavy i střev. Najdete ho nejen v plnotučném mléku a mléčných výrobcích, ale třeba i v brokolici, čočce nebo sardinkách.
Draslík
Tento minerál je vynikajícím zdrojem energie, proto je zvlášť důležitý pro všechny ženy, které v těhotenství trápí zvýšená únava. Jíst by ho ale měli úplně všichni. Báječným zdrojem je banán, který navíc nedráždí žaludek a hodí se i pro dámy, které trápí častá nevolnost. Vhodné je i celozrnné pečivo, játra, luštěniny a brambory.
Železo
V těhotenství, zvlášť na jeho počátku, ho potřebujeme ještě víc než jindy. Ženám, kterého nemají dostatek, hrozí anémie, tedy výrazný pokles hladiny hemoglobinu v krvi. Kvůli ní stoupá riziko nedonošenosti kojence a jeho nízké porodní váhy. Žádný strach, železo můžete snadno doplnit – buď ve formě potravinových doplňků, nebo v podobě hovězího či kuřecího masu, špenátu a další listové zeleniny, čočky, fazolí, cizrny, tofu, ořechů či mořských řas.