Z pohledu čínské medicíny, známé celostním přístupem, má kurkuma hned několik charakteristik: rozhýbává prý vitální energii čchi a uvolňuje stísněnost.
Inspirace z Číny
Čínští lékaři si navíc všimli, že kurkuma, která je poměrně pikatní a zdánlivě hřejivá, ve skutečnosti umí ochlazovat krev.
Kurkuma pro zdraví
Uvolňující účinek „žlutého zlata“ je užitečný především v případě, že nás trápí záněty jater. Nedávný rakouský výzkum potvrdil, že účinná látka kurkumin, která je v bylince obsažená, přispívá k redukci nejrůznějších typů zánětů, které mohou za poškození jaterních buněk. Nově se dokonce zkoumá i její možný efekt při léčbě některých druhů rakoviny.
Kurkuma je vhodná i při celé řadě dalších onemocnění a neduhů, jako je migréna, bolesti kloubů nebo menstruační křeče. To všechno je podle tradiční východní medicíny důsledkem stagnující energie čchi. Kurkuma prokazatelně zlepšuje trávení, její chladivý účinek na krev pak využijete například v případě ekzémů, které jsou na pohmat horké a červené.
Zázrak v indickém pojetí
I v indické medicíně je pro kurkumu místo: kromě výše zmiňovaných účinků tam věří, že žlutá bylinka pročišťuje ucpané dutiny, zklidňuje a dokáže nás uvolnit i po psychické stránce. Indové proto s oblibou před spaním pijí mléko svařené právě s kurkumou. Nedají dopustit ani na její účinky na pleť – protože je bohatá na antioxidanty, zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí. Mizí díky ní jemné linky, vrásky a hyperpigmentace.
Kurkuma v kuchyni
Kurkumu lze přijímat ve formě potravinového doplňku, samotné koření pak můžete využít na nespočet způsobů. Hodí se do květákové polévky nebo kari, do rýžových pokrmů, do nejrůznějších kaší (od ovesné po bramborovou) ale i na pečené kuře, jehněčí či lososa. Přidejte ji klidně do svého oblíbeného zeleninového smoothie – třeba dýňového nebo ze zelených bylinek, jako je petržel a koriandr. A jestli chcete vyzkoušet její zklidňující účinek, uvařte si lahodné kurkumové mléko.
Svařené mléko s kurkumou
Doba přípravy: 20-25 minut
Porce: 2
S rostlinným mlékem vhodné i pro vegany
Ingredience
2 hrnky kravského, mandlového nebo kokosového mléka
1 polévková lžíce medu
1 polévková lžíce kokosového oleje (nemusí být)
1 čajová lžička mleté kurkumy
1/2 čajové lžičky mleté skořice
špetka pepře
Postup
1. Všechny ingredience smíchejte v kastrolu a pomalu přiveďte k varu.
2. Ztlumte teplotu a na mírném ohni směs povařte dalších deset minut. Stále ji při tom míchejte.
3. Podle chuti ještě doslaďte medem a podávejte. Dobrou chuť!